Vegetarisk Chop Suey (Wokade Grönsaker), en färgglad och hälsosam rätt fylld med knapriga grönsaker i en mild och smakrik sås

Vegetarisk Chop Suey: Ett Smakfullt Äventyr i Ditt Kök

Vegetarisk Chop Suey är en lättlagad och smakrik rätt fylld med krispiga grönsaker och en mustig sås. Perfekt för dig som vill ha en nyttig och färgglad måltid som dessutom är vegansk. Denna kinesiska klassiker av wokade grösnaker är enkel att anpassa efter smak och passar utmärkt med ris eller nudlar.

Det här inlägget innehåller annonslänkar till produkter från våra annonsörer.
Vi kan få ersättning när du klickar på länkar till dessa produkter.

Vad är Chop Suey?

Denna klassiska wokade grönsaker, Chop Suey, är en traditionell wokrätt som består av olika grönsaker och ibland protein, som sedan sauteras i en smakrik sås. Ursprungligen från Kina, har rätten blivit populär i västvärlden och kan varieras efter tillgängliga ingredienser. Namnet ”Chop Suey” betyder bokstavligen ”blandade bitar”, vilket speglar rättens mångsidighet och förmåga att anpassas efter säsongens grönsaker eller vad du har till hands.

Ingredienser

Det finns egentligen inga bestämda ingredienser för Wokade grönsaker. Utan du kan använda de ingredienser du tycker om. Men för att skapa en läcker Vegetariska Chop Suey kan du använda följande ingredienser:

Vitlök – Vitlöken ger en intensiv och aromatisk bas till rätten. Dess skarpa smak mildras vid stekning och smälter samman med de andra ingredienserna.

Färsk ingefära – Ingefäran tillför en frisk och kryddig smak som balanserar sälta och sötma i såsen. Den hjälper även till att förstärka umamismaken i rätten.

Gul lök – Gul lök ger en naturlig sötma och en lätt krispighet. Vid stekning blir den mild och förstärker rättens smakprofil.

Morot – Morötter ger sötma och en vacker färg till Chop Suey. De behåller sin krispighet om de steks snabbt på hög värme.

Broccoli – Broccoli ger rätten den krispiga konsistens och karaktär.

En skål med vitlöksklyftor, små och vita med en stark arom, redo att krossas och tillsättas i matlagning.
En stor färsk ingefära, knölig och beige på utsidan, med ett saftigt, ljust inre och en kryddig doft.
Bild på gul lök med lager av saftig, vit insida, redo att användas som bas i många rätter.
En hög av morotötter, orange och saftig, redo att skivas eller rivas till matlagning.
Ett huvud av färsk broccoli, grön och krispig med små buketter, full av näringsämnen.

Blomkål – Blomkålen sätter färg i rätten och ger även krisp till rätten.

Sockerärtor – Sockerärtorna ger extra variation till rätten.

Svamp (shiitake eller champinjoner) – Svampen bidrar med en djup umamismak och en köttig textur som gör rätten fyllig trots att den är vegetarisk.

Pak choi (Bok Choi) – Denna asiatiska grönsak har en mild smak och en härlig krispighet som passar perfekt i wokade rätter.

Minimajs – Mini majs ger en söt smak och knaprig textur till rätten.

Färsk blomkål med sin knapriga textur och vita färg, ofta använd i grytor, wokar eller som tillbehör i olika rätter.
En hög med färska sugar snaps, krispiga och söta ärtskidor som ofta används i sallader, wokrätter och som hälsosamt snacks.
En påse av torkad shiitake svamp, ekmussling, en av huvudingredienserna i den välkända japanska buljongen dashi.
Skivade champinjoner, bruna och köttiga med en mild smak, perfekta för soppor eller stekning.
En tallrik med bok choy, grön och krispig med små, vita stjälkar och breda gröna blad, ofta använd i wok och soppor.
En glasburk med mini majs, perfekt för att lägga till en söt och krispig textur i sallader, wokar eller asiatiska rätter.

Grönsaksbuljong – Buljongen fungerar som bas för såsen och förstärker smakerna i rätten.

Sojasås – Ger umami och en sältig karaktär till rätten. Välj en ljus sojasås för en balanserad smak.

Majsstärkelse – Används för att tjockna såsen och ge den en glansig finish.

Sherryvinäger, rödvinäger eller vitvinäger (valfritt) – Tillsätter en mild syrlighet som lyfter fram de andra smakerna i rätten.

Brunt socker – Ger en diskret sötma som balanserar sältan från sojasåsen.

Salt och peppar – Används för att justera och finstämma smaken.

Neutral vegetabilisk olja – En smaklös olja som raps- eller solrosolja är idealisk för wokning, då den tål höga temperaturer och låter grönsakernas smaker komma fram.

En katrull med klar buljong, varm och aromatisk, fylld med djupa umamismaker för att komplettera ramen.
En flaska av ljus kinesisk soja, med sälta och umami, passar perfekt till dippsåser, i woken, eller att hälla över ris.
Ett paket av majsstärkelse framställd av majskorn, maizena, passar perfekt till glutenfria recept och annan matlagning.
En flaska kinesisk risvinäger, viktig smaksättare inom det asiatiska-köket med en högre aciditet.
En liten vit skål med fylligt brunt socker i kristaller, redo för bakning eller desserter.
Matolja som hälls i en stråle, gyllengul och klar, redo för stekning och bakning.

Du kan hitta flera av produkterna som behövs för detta recept hos Drakfrukt, Hemköp och Mathem!

Vegetarisk Chop Suey Recept

Vegetarisk Chop Suey (Kinesisk Wokade Grönsaker)

Recipe by Boba Tea Sverige
Course: Huvudrätt, TillbehörCuisine: KinesiskDifficulty: Enkel
Serveringar

4

portioner
Förberedelse

15

minutes
Tillagning

15

minutes
Kalorier

220

kcal
Tid

30

minutes

Vegetarisk Chop Suey är en snabblagad och näringsrik rätt fylld med krispiga grönsaker och en härligt smakrik sås. Perfekt för både vardagsmiddagar och speciella tillfällen!

Tillagningsläge

Behåll skärmen på

Ingredienser

  • 2 msk olja för wokning

  • 2 st vitlöksklyftor, hackade

  • 1 msk riven ingefära

  • 1 st gul lök, skivad

  • 1 st morot, skivad

  • 100 g blomkål

  • 100 g broccoli

  • 50 g sockerärtor

  • 100 g svamp (shiitake eller champinjoner), skivade

  • 100 g pak choi, grovhackad

  • 50 g minimajs

  • 2 dl grönsaksbuljong

  • 2 msk sojasås

  • 1 msk majsstärkelse + 2 msk vatten

  • 1 tsk sherryvinäger, rödvinäger eller vitvinäger (valfritt)

  • 1 tsk brunt socker

  • Salt och peppar efter smak

Köksredskap

Instruktioner

  • Hetta upp oljan i en wok eller stekpanna.
  • Fräs vitlök och ingefära i 30 sekunder.
  • Tillsätt lök och morot, broccoli och blomkål stek i 2 minuter.
  • Lägg i minimajs och svamp, stek i ytterligare 3-4 minuter.
  • Tillsätt sockerärtor och pak choi rör om.
  • Häll i buljong, sojasås, vinäger och brunt socker.
  • Blanda majsstärkelse med vatten i en liten skål och rör ner i woken.
  • Låt sjuda i 1 minuter tills såsen tjocknat.
  • Smaka av med salt och peppar och servera direkt.

Anteckningar

Tips för en perfekt Chop Suey

Vanliga frågor OM Chop Suey

Kan jag använda andra grönsaker?

Ja, du kan byta ut morötter till paprika och andra grönsaker som böngroddar eller bambuskott för att göra rätten mer personlig. Låt fantasin flöda.

Kan jag lägga till tofu till vegetarisk chop suey?

Ja, för extra protein kan du steka tofu och blanda i rätten.

Kan jag förbereda Vegetarisk Chop Suey i förväg?

Rätten är bäst när den är nylagad, eftersom grönsakerna släpper vatten efter tillagning. Men du kan förbereda grönsakerna i förväg och bara snabbt woka dem när du är redo att laga.

Hur förvarar jag rester?

Förvara i kylen i upp till 3 dagar och värm på medelvärme.


Asiatiska livsmedelsbutiker i Sverige

Bobatea.se har samlat alla Sveriges asiatiska livsmedelsbutiker på samma sida, vilket underlättar ditt sökande på produkter från det asiatiska köket! Tryck på knappen nedan för att komma till den staden som du vill hitta asiatiska varor!


Boba Tea-guiden

Boba Tea-guiden visar dig alla nordens caféer som erbjuder Boba Tea i sitt sortiment. Följ gärna denna guide för att hitta just ditt favoritställe! Guiden innehåller en kort beskrivning, platsbeskrivning, länk till sociala media!


Tips och feedback

Vi på Bobatea.se vill jättegärna veta hur det gick för dig att tillaga ditt egna boba tea efter våra enkla boba tea recept samt recept på asiatisk dryck, asiatisk mat och asiatisk snacks! Kommentera gärna detta inlägg eller på vår instagram & facebook för att ge oss tips och feedback, tack på förhand! Följ våra sociala kanaler för att vara uppdaterade kring boba tea i Sverige och hjälp oss att få boba tea att växa! Boba Tea Sverige har som mål att sprida kunskap om boba tea, boba-shops och boba tea kulturen i Sverige för att trenden ska stanna kvar!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen