En tallrik med kong jang, koreanska svarta bönor tillagade i en söt och salt sås

Kongjang: En Söt och Salt Sojabönsdelikatess

Kongjang, även känd som kongjorim, är en traditionell koreansk banchan (sido-rätt) som består av sojabönor kokta i en söt och salt sås. Denna rätt är både smakrik och näringsrik, och passar utmärkt som tillbehör till en måltid eller som ett mellanmål.

Det här inlägget innehåller annonslänkar till produkter från våra annonsörer.
Vi kan få ersättning när du klickar på länkar till dessa produkter.

Vad är Kongjang?

Kongjang (eller Kongjorim) är en traditionell koreansk rätt som ofta serveras som en banchan, vilket är en liten sido-rätt vid koreanska måltider. Den består huvudsakligen av sojabönor som kokas i en söt och salt sås, vanligtvis bestående av sojasås, socker, vitlök och sesamolja. Rätten får sin karakteristiska smak genom en långsam kokning som gör att bönorna absorberar de rika smakerna från såsen.

Kongjang är en enkel men smakfull rätt och är både näringsrik och fyllig i smaken, vilket gör den till ett populärt tillbehör vid koreanska måltider. Sojabönorna är rika på protein, fiber och andra näringsämnen, vilket gör rätten både mättande och hälsosam. Det är också vanligt att garnera Kongjang med rostade sesamfrön för extra smak och textur.

Ingredienser

Torkade sojabönor eller svarta bönor: Sojabönor är en utmärkt källa till protein och fiber, vilket gör dem till en näringsrik bas för denna rätt.

Sojasås: Sojasås ger en djup umamismak och sälta som balanserar sötman i rätten.

Socker: Socker tillsätts för att ge rätten dess karakteristiska sötma.

En skål med torkade svarta bönor matta och fina för tillagning i olika maträtter..jpg
En flaska av Koreansk sojasås, fin och rund smak av umami, till wok och bräserade rätter även som dippsås.
En bild på vitt socker, i bitar och granulerat, klart och redo att användas för att balansera smaker i olika rätter.

Sesamolja: Sesamolja ger en nötaktig smak och en silkeslen textur till såsen.

Vitlök: Vitlök tillför en aromatisk och kryddig underton som kompletterar de andra smakerna.

Rostade sesamfrön: Rostade sesamfrön ger en krispig textur och en extra nötaktig smak.

En flaska med koreansk sesamolja, gjord på rostade sesamfrön med en otroligt smakrik och rund smak av sesam.
En skål med vitlöksklyftor, små och vita med en stark arom, redo att krossas och tillsättas i matlagning.
En skål med sesamfrön, små och ljusa med en nötaktig smak för garnering och matlagning.

Du kan hitta flera av produkterna som behövs för detta recept hos Drakfrukt, Hemköp och Mathem!

Kongjang Recept

Kongjang (Koreansk kokta sojabönor)

Recipe by Boba Tea Sverige
Course: TillbehörCuisine: KoreanskDifficulty: Enkel
Serveringar

4

portioner
Tillagning

45

minutes
Kalorier

200

kcal
Förberedelse(inklusive blötläggning av bönorna)

8

timmar

Kongjang är en traditionell koreansk rätt bestående av sojabönor kokta i en söt och salt sås, perfekt som tillbehör eller mellanmål. Enkel att göra och perfekt till att bjuda familj och vänner.

Tillagningsläge

Behåll skärmen på

Ingredienser

  • 2,5 dl torkade sojabönor

  • 5 dl vatten

  • 1,25 dl sojasås

  • 0,75 dl socker

  • 1 tsk sesamolja

  • 2 st vitlöksklyfta, finhackade

  • 1 msk sesamfrön, rostade

Instruktioner

  • Blötlägg bönorna: Skölj sojabönorna noggrant och lägg dem i en skål med 2 koppar kallt vatten. Låt dem stå i blöt i minst 8 timmar eller över natten.
  • Koka bönorna: Häll av vattnet från bönorna och överför dem till en kastrull. Tillsätt 2 koppar färskt vatten och koka upp. Sänk värmen och låt sjuda i 10 minuter.
  • Tillsätt smaksättare: Tillsätt sojasås, socker, sesamolja och finhackad vitlök till kastrullen. Rör om för att lösa upp sockret.
  • Långsam kokning: Sänk värmen till låg, täck kastrullen och låt sjuda i 30 minuter, eller tills bönorna är mjuka men fortfarande har en lätt tuggmotstånd.
  • Avsluta och servera: Ta bort kastrullen från värmen och strö över rostade sesamfrön. Låt rätten svalna innan servering.

Anteckningar

  • För en extra smakdimension kan du tillsätta en matsked honung tillsammans med socker för en mildare sötma.
  • Om du föredrar en kryddigare version, tillsätt en liten mängd röd chiliflakes tillsammans med vitlöken.
  • Kongjang kan förvaras i en lufttät behållare i kylskåp i upp till en vecka.

Tips

  • För en extra smakdimension kan du tillsätta en matsked honung tillsammans med socker för en mildare sötma.
  • Om du föredrar en kryddigare version, tillsätt en liten mängd röd chiliflakes tillsammans med vitlöken.
  • Kongjang kan förvaras i en lufttät behållare i kylskåp i upp till en vecka.

Vanliga Frågor

Kan jag använda andra typer av bönor?

Ja, även om traditionell kongjang görs med sojabönor, kan du experimentera med andra bönor som mungbönor eller kidneybönor. Tänk på att koktiden kan variera beroende på bönsort.

Kan jag göra rätten utan socker?

Socker är en viktig ingrediens för att balansera smakerna i kongjang. Om du vill minska sockerintaget kan du prova att använda ett naturligt sötningsmedel som stevia eller honung, men smaken kan förändras något.

Kan jag frysa kongjang?

Ja, kongjang kan frysas i en lufttät behållare i upp till tre månader. Tänk på att konsistensen kan förändras något efter upptining.

Kongjang är en mångsidig och smakrik koreansk rätt som kombinerar sötma och sälta på ett harmoniskt sätt. Med enkla ingredienser och en relativt snabb tillagningstid är det en utmärkt banchan att komplettera din måltid eller njuta av som ett mellanmål.


Asiatiska livsmedelsbutiker i Sverige

Bobatea.se har samlat alla Sveriges asiatiska livsmedelsbutiker på samma sida, vilket underlättar ditt sökande på produkter från det asiatiska köket! Tryck på knappen nedan för att komma till den staden som du vill hitta asiatiska varor!


Boba Tea-guiden

Boba Tea-guiden visar dig alla nordens caféer som erbjuder Boba Tea i sitt sortiment. Följ gärna denna guide för att hitta just ditt favoritställe! Guiden innehåller en kort beskrivning, platsbeskrivning, länk till sociala media!


Tips och feedback

Vi på Bobatea.se vill jättegärna veta hur det gick för dig att tillaga ditt egna boba tea efter våra enkla boba tea recept samt recept på asiatisk dryck, asiatisk mat och asiatisk snacks! Kommentera gärna detta inlägg eller på vår instagram & facebook för att ge oss tips och feedback, tack på förhand! Följ våra sociala kanaler för att vara uppdaterade kring boba tea i Sverige och hjälp oss att få boba tea att växa! Boba Tea Sverige har som mål att sprida kunskap om boba tea, boba-shops och boba tea kulturen i Sverige för att trenden ska stanna kvar!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen