En tallrik med med kryddig koreansk dakgalbi, stekt kyckling med grönsaker och gochujang, serverad med ris eller ost

Koreansk Dakgalbi – En Smakexplosion av Kryddig Kyckling och Grönsaker

Dakgalbi är en populär koreansk rätt som består av kryddig stekt kyckling tillsammans med grönsaker och ris. Denna smakrika och färgstarka maträtt är både enkel att tillaga och full av intensiva smaker som representerar det koreanska köket.

Det här inlägget innehåller annonslänkar till produkter från våra annonsörer.
Vi kan få ersättning när du klickar på länkar till dessa produkter.

Ingredienser till Dakgalbi

Kycklinglårfiléer: Mört och saftigt kycklingkött som absorberar marinaden väl och förblir saftigt vid stekning.

Gochujang: Koreansk fermenterad chilipasta som ger en djup, kryddig och något söt smak till rätten.

Gochugaru: Koreanska chiliflingor som bidrar med hetta och en rökig underton.

Bild på råa kycklinglår, saftiga och köttiga bitar, redo att kryddas och tillagas till en smakrik rätt.
En burk med koreansk gochujang, chilipasta, smaksättare med sötma och umami, ett måste i koreansk kök.
Ett paket med koreansk gochugaru, torkade röda chiliflingor, fin och komplex smak av sötma, hetta, fruktighet och rökighet.

Sojasås: Ger en salt och umamirik bas som balanserar de kryddiga smakerna.

Risvin: Används för att marinera kycklingen och tillföra en lätt sötma samt hjälpa till att möra köttet.

Socker: Tillför sötma som balanserar chilins hetta och sojasåsens sälta.

En flaska av Koreansk sojasås, fin och rund smak av umami, till wok och bräserade rätter även som dippsås.
En flaska av Koreansk brunt risvinäger, med en mjuk karaktär, användas i ris, pickla grönsaker eller ha i marinader.
En bild på vitt socker, i bitar och granulerat, klart och redo att användas för att balansera smaker i olika rätter.

Vitlök: Ger en aromatisk och pikant smak som förhöjer rätten.

Ingefära: Tillför en frisk och kryddig ton som kompletterar vitlöken.

Sesamolja: Ger en nötaktig smak och arom som är karakteristisk för koreanska rätter.

En skål med vitlöksklyftor, små och vita med en stark arom, redo att krossas och tillsättas i matlagning.
En stor färsk ingefära, knölig och beige på utsidan, med ett saftigt, ljust inre och en kryddig doft.
En flaska med koreansk sesamolja, gjord på rostade sesamfrön med en otroligt smakrik och rund smak av sesam.

Grönkål: Tillför krispighet och en mild sötma som balanserar de kryddiga smakerna.

Sötpotatis: Ger en naturlig sötma och mjuk textur som kontrasterar mot de kryddiga elementen.

Ris (kokt): Serveras som bas till rätten och absorberar de smakrika såserna.

En hög av färsk grönkål med krusiga blad, rik på näring och perfekt för sallader, smoothies och matlagning.
En par färska sötpotatisar, en del i hälften, mörkröd skinn och orange kött, perfekt för bakning eller rostning.
En säck med sydkoreansk rundkornigt ris, mycket smak och klibbigt ris, perfekt i kimbap och sidorätt.

Du kan hitta flera av produkterna som behövs för detta recept hos Drakfrukt, Hemköp och Mathem!

Dakgalbi Recept

Dakgalbi (Koreansk chilikryddad kyckling)

Recipe by Boba Tea Sverige
Course: HuvudrättCuisine: KoreanskDifficulty: Enkel
Serveringar

4

portioner
Förberedelse

20

minutes
Tillagning

30

minutes
Kalorier

450

kcal
Tid

50

minutes

Dakgalbi är en koreansk specialitet där saftiga kycklingbitar, krispiga grönsaker och en kryddig sås smälter samman i en perfekt harmoni. En enkel rätt som garanterat imponerar på både familj och vänner!

Tillagningsläge

Behåll skärmen på

Ingredienser

  • 500 g kycklinglårfiléer, skurna i bitar

  • 3 msk gochujang

  • 2 msk gochugaru

  • 2 msk sojasås

  • 1 msk risvin (mirin eller sake)

  • 1 msk socker

  • 4 st vitlöksklyftor, finhackade

  • 1 msk riven ingefära

  • 1 msk sesamolja

  • 200 g grönkål, grovt skuren

  • 1 st medelstor sötpotatis, skivad

  • 2 dl kokt ris

Instruktioner

  • Marinera kycklingen: Blanda gochujang, gochugaru, sojasås, risvin, socker, vitlök, ingefära och sesamolja i en skål. Lägg i kycklingbitarna och blanda väl. Låt marinera i minst 30 minuter.
  • Förbered grönsakerna: Skär grönkålen grovt och skiva sötpotatisen tunt.
  • Stek kycklingen: Hetta upp en stor stekpanna på medelhög värme. Lägg i den marinerade kycklingen och stek i 5–7 minuter tills den börjar få färg.
  • Tillsätt grönsaker: Lägg i grönkål och sötpotatis i pannan. Rör om och fortsätt steka i ytterligare 10–15 minuter tills kycklingen är genomstekt och grönsakerna är mjuka.
  • Servera: Lägg upp dakgalbi på ett fat och servera med kokt ris vid sidan av.

Anteckningar

  • Variation: Du kan lägga till andra grönsaker som morötter eller lök för extra smak och textur.
  • Variation: Du kan lägga till andra grönsaker som morötter eller lök för extra smak och textur.
  • Ost: För en modern twist kan du toppa rätten med riven ost och låta den smälta innan servering.
  • Marineringstid: För djupare smak, låt kycklingen marinera över natten i kylskåp.

Tips

  • Variation: Du kan lägga till andra grönsaker som morötter eller lök för extra smak och textur.
  • Ost: För en modern twist kan du toppa rätten med riven ost och låta den smälta innan servering.
  • Marineringstid: För djupare smak, låt kycklingen marinera över natten i kylskåp.

Vanliga frågor

Kan jag använda kycklingbröst istället för lårfiléer?

Ja, men lårfiléer är saftigare och mer smakrika.

Vad kan jag använda istället för gochujang?

Det är svårt att ersätta gochujang, men en blandning av misopasta och chilipulver kan fungera i nödfall.

Är rätten väldigt stark?

Dakgalbi är kryddig, men du kan justera mängden gochugaru för att passa din smak.

Var kan jag köpa koreanska ingredienser?

Asiatiska livsmedelsbutiker eller onlinebutiker specialiserade på koreanska produkter är bra ställen att leta på


Asiatiska livsmedelsbutiker i Sverige

Bobatea.se har samlat alla Sveriges asiatiska livsmedelsbutiker på samma sida, vilket underlättar ditt sökande på produkter från det asiatiska köket! Tryck på knappen nedan för att komma till den staden som du vill hitta asiatiska varor!


Boba Tea-guiden

Boba Tea-guiden visar dig alla nordens caféer som erbjuder Boba Tea i sitt sortiment. Följ gärna denna guide för att hitta just ditt favoritställe! Guiden innehåller en kort beskrivning, platsbeskrivning, länk till sociala media!


Tips och feedback

Vi på Bobatea.se vill jättegärna veta hur det gick för dig att tillaga ditt egna boba tea efter våra enkla boba tea recept samt recept på asiatisk dryck, asiatisk mat och asiatisk snacks! Kommentera gärna detta inlägg eller på vår instagram & facebook för att ge oss tips och feedback, tack på förhand! Följ våra sociala kanaler för att vara uppdaterade kring boba tea i Sverige och hjälp oss att få boba tea att växa! Boba Tea Sverige har som mål att sprida kunskap om boba tea, boba-shops och boba tea kulturen i Sverige för att trenden ska stanna kvar!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen