En Mjuk och saftig kinesiskt ångkokt fisk med enkla smaker av grönlök, soja och koriander.

Kinesiskt ångkokt fisk – Ett smakfullt och hälsosamt recept

Kinesiskt ångkokt fisk är en traditionell rätt som erbjuder en perfekt balans av delikata smaker och en lätt, hälsosam måltid. Genom att tillaga fisken med ångmetoden bevaras de naturliga smakerna och näringsämnena, vilket gör den här rätten både välsmakande och näringsrik. Oavsett om du är nybörjare i köket eller en erfaren matlagare, kommer detta recept att föra en autentisk smakupplevelse från Asien direkt till din tallrik.

Det här inlägget innehåller annonslänkar till produkter från våra annonsörer.
Vi kan få ersättning när du klickar på länkar till dessa produkter.

Ingredienser

Fisk

Fisk är basen i denna rätt, och val av fisk är viktigt för smak och textur. Vanligtvis används en fast vit fisk som t.ex. torsk eller gädda, men du kan också använda lax för en rikare smak.

Ingefära

Ingefära ger en uppfriskande och kryddig underton som kompletterar fisken på ett utmärkt sätt. Den innehåller även antiinflammatoriska ämnen som är bra för hälsan.

Vårlök

Vårlök är ett klassiskt inslag i asiatisk matlagning och tillför en mild, söt lökig smak. Den är perfekt för att ge rätten en fräschör och en lite krispig textur.

Två färska hela fiskar, i glittrande silver av fjällen, redo för grillning eller ångkokning.
En stor färsk ingefära, knölig och beige på utsidan, med ett saftigt, ljust inre och en kryddig doft.
En hög med salladslök, gröna och vita stjälkar med en mild, fräsch smak perfekt som garnering eller matlagning.

Soja

Soja är en basingrediens i många asiatiska rätter och ger en umamismak som förhöjer smakerna i rätten. Den sälta och djupet i sojan bidrar till en perfekt balans.

Sesamolja

Sesamolja tillför en subtil nötaktig smak och används ofta som en smakförstärkare i asiatisk matlagning. En liten mängd sesamolja räcker långt för att ge rätten en rund och fyllig smak.

Koriander

Koriander är en viktig ört i många asiatiska rätter och ger en fräsch smak som kompletterar fisken och de andra ingredienserna.

En flaska av ljus kinesisk soja, med sälta och umami, passar perfekt till dippsåser, i woken, eller att hälla över ris.
En flaska av sesamolja, med en underbart nötig smak och arom, populär i asiatisk matlagning.
En hög av färsk koriander i lysande grön i trälådor, för att lyfta maträtter med smak.

Du kan hitta flera av produkterna som behövs för detta recept hos Drakfrukt, Hemköp och Mathem!

Ånkokt Fisk Recept

Kinesiskt ångkokt fisk

Recipe by Boba Tea Sverige
Course: HuvudrättCuisine: KinesiskDifficulty: Enkel
Serveringar

4

portioner
Förberedelse

15

minutes
Tillagnings

15

minutes
Kalorier

200

kcal
Tid

30

minutes

En lättlagad och smakrik asiatisk rätt med ångkokt fisk som bevarar de naturliga smakerna, perfekt för hälsomedvetna matälskare!

Tillagningsläge

Behåll skärmen på

Ingredienser

  • 500 g vit fiskfilé (t.ex. torsk, gädda eller lax)

  • 1 msk riven ingefära

  • 2 st vårlökar, finhackade

  • 2 msk soja

  • 1 tsk sesamolja

  • Färsk koriander, för garnering

Instruktioner

  • Förbered fisken: Fjälla fisken och rensa inälvorna i fisken, skölj nogrannt.
    Lägg fisken på en tallrik som passar för ångkokning. Strö över riven ingefära och hälften av den hackade vårlöken.
  • Förbered ångkokningen: Fyll en kastrull med vatten så att det inte rör vid botten av ångkorgen. Sätt i ångkorgen och lägg tallriken med fisken i den. Täck med ett lock och låt fisken ångas på medelhög värme i ca 15 minuter eller tills fisken är helt genomkokt.
  • Förbered såsen: Blanda soja och sesamolja i en liten skål.
  • Servera: När fisken är färdig, ta bort tallriken från ångkorgen och häll såsen över fisken. Strö över resten av den hackade vårlöken och garnera med färsk koriander.

Anteckningar

  • Du kan använda färdiga fiskfiléer, men det bli torrare. Att ångkoka fisken hel får du saftigare kött.
  • Om du vill ge fisken en ännu mer smak, efter du hält sås över fisken. Avsluta med att värma matolja till kokande het i en stekpanna och häll sedan över fisken och garnerignen med en fräsande effekt.

Tips

  • För att få extra smak, tillsätt en liten mängd finhackad chili innan ångkokningen.
  • Du kan byta ut fisken mot en annan proteinrik ingrediens såsom tofu för en vegetarisk version.

Vanliga frågor

Vilken fisk är bäst att använda?

Använd gärna en fast, vit fisk som torsk, gädda eller en mild lax för bästa resultat.

Hur kan jag göra rätten mer smakrik?

För en djupare smak, tillsätt en skvätt risvin eller mirin i såsen.

Kan rätten förberedas i förväg?

Ja, du kan ångkoka fisken i förväg och värma upp den innan servering, men den är godast direkt efter tillagning.

Kinesiskt ångkokt fisk är en enkel men smakrik rätt som gör sig perfekt som en lätt lunch eller middag. Kombinationen av färsk fisk, ingefära och en hint av soja skapar en smakupplevelse som är både fräsch och fyllig. Testa detta recept och ta en smakresa till Asien utan att lämna ditt hem!


Asiatiska livsmedelsbutiker i Sverige

Bobatea.se har samlat alla Sveriges asiatiska livsmedelsbutiker på samma sida, vilket underlättar ditt sökande på produkter från det asiatiska köket! Tryck på knappen nedan för att komma till den staden som du vill hitta asiatiska varor!


Boba Tea-guiden

Boba Tea-guiden visar dig alla nordens caféer som erbjuder Boba Tea i sitt sortiment. Följ gärna denna guide för att hitta just ditt favoritställe! Guiden innehåller en kort beskrivning, platsbeskrivning, länk till sociala media!


Tips och feedback

Vi på Bobatea.se vill jättegärna veta hur det gick för dig att tillaga ditt egna boba tea efter våra enkla boba tea recept samt recept på asiatisk dryck, asiatisk mat och asiatisk snacks! Kommentera gärna detta inlägg eller på vår instagram & facebook för att ge oss tips och feedback, tack på förhand! Följ våra sociala kanaler för att vara uppdaterade kring boba tea i Sverige och hjälp oss att få boba tea att växa! Boba Tea Sverige har som mål att sprida kunskap om boba tea, boba-shops och boba tea kulturen i Sverige för att trenden ska stanna kvar!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen