En tallrik med Koreansk tangsuyuk med friterade krispiga fläskkött och sötsur sås.

Tangsuyuk Recept – Koreansk Sötsur Friterad Fläsk

Tangsuyuk är en älskad koreansk rätt inspirerad av kinesisk mat, med krispigt friterat fläsk (eller ibland nötkött) täckt i en sötsur sås. Den perfekta balansen mellan syra och sötma gör denna rätt till en favorit bland många. I det här receptet får du lära dig hur du gör en autentisk och krispig tangsuyuk hemma!

Det här inlägget innehåller annonslänkar till produkter från våra annonsörer.
Vi kan få ersättning när du klickar på länkar till dessa produkter.

Vad är skillnaden mellan Koreanska Tangsuyuk och Kinesiska versionen?

Tangsuyuk är en koreansk tolkning av den kinesiska rätten sötsurt fläsk, Gulaorou, och även om de är lika, finns det några viktiga skillnader i ingredienser och tillagning:

En tallrik med Gulaurao, kinesisk friterade fläskbitar i sötsur sås med en gyllene och krispig yta.
En tallrik med Koreansk tangsuyuk med friterade krispiga fläskkött och sötsur sås.
  1. Panering och Krispighet
    • Koreansk Tangsuyuk: Paneras oftast i potatismjöl eller sötpotatismjöl, vilket ger en mycket krispig och luftig textur som håller bra även i såsen. Köttet kan ibland friteras två gånger för extra krispighet.
    • Kinesisk Sötsurt Fläsk: Använder vanligtvis vetemjöl eller majsmjöl och paneras ibland med ett tunnare lager. Den är ofta mindre krispig än tangsuyuk och är mer benägen att mjukna i såsen.
  2. Smakprofil och Sås
    • Koreansk Tangsuyuk: Såsen är en balanserad blandning av sötma och syra, men något mildare än den kinesiska varianten. Koreansk tangsuyuk-sås innehåller ofta risvinäger, socker och ibland frukt som ananas, tillsammans med morötter och paprika för en mildare smak.
    • Kinesisk Sötsurt Fläsk: Har en kraftigare sötma och en djupare röd färg, tack vare ketchup och ibland soja. Den kinesiska versionen använder ofta vitvinsvinäger och kan ha en intensivare syrlig och söt smak.
  3. Ingrediensvariationer
    • Koreansk Tangsuyuk: Använder ibland nötkött istället för fläsk, särskilt i vissa koreanska restauranger som tillgodoser olika smaker. Paprika och morötter är vanliga i rätten, men andra grönsaker används sparsamt.
    • Kinesisk Sötsurt Fläsk: Använder fläsk som huvudprotein, och grönsaker som lök, paprika och ibland bambuskott är vanliga i såsen.

Sammanfattningsvis är tangsuyuk något mildare och har en lättare krispighet än den kinesiska versionen. Smaken är anpassad efter koreanska smakpreferenser, med en balans mellan sötma och syra, medan kinesisk sötsurt fläsk tenderar att vara starkare i både sötma och syrlighet.

Vad Är Bumeok eller Jjikmeok?

”Tangsuyuk bumeok vs. jjikmeok” är ett koreanskt uttryck som reflekterar ett roligt och vanligt förekommande ”dilemma” bland de som äter Tangsuyuk. Uttrycket kan delas upp för att förstå dess betydelse:

  • ”Bumeok” (부먹): Betyder att hälla såsen över det friterade köttet. Detta innebär att hela rätten täcks av den sötsura såsen, vilket gör att köttet absorberar såsen men kan bli mindre krispigt. Detta sätt är för dem som föredrar en saftig och såsig version.
En tallrik med Tangsuyuk jjikmeok, där såsen är hällt över köttet för en saftig smakupplevelse
  • ”Jjikmeok” (찍먹): Betyder att doppa det friterade köttet i såsen vid varje tugga. Det håller köttet krispigt eftersom såsen inte hälls direkt över. Detta sätt föredras av dem som vill behålla den friterade krispigheten.
En tallrik med Tangsuyuk bumeok, serverad med såsen vid sidan för att bibehålla krispigheten.

Uttrycket ”bumeok vs. jjikmeok” har blivit en humoristisk debatt inom koreansk mat. Många skojar om vilken metod som är ”rätt”, men det handlar egentligen bara om personliga preferenser och hur man vill njuta av Tangsuyuk!

Ingredienser

Fläskkött – Välj benfritt fläskkött som fläskfilé eller fläskkarré. Det ger en saftig konsistens och friteras lätt för att bli krispigt. Mörheten gör det idealiskt för att suga upp den sötsura såsen utan att bli seg.

Potatismjöl – Använd potatismjöl för att få en frasig och luftig yta. När det blandas med vatten och används som panering, ger det en karakteristisk krispighet. Potatismjölet hjälper också köttet att behålla sin saftighet under friteringen.

En tallrik med färska rosa råa skurna fläskbitar, redo för tillagning till asiatiska maträtter.
Ett paket med ekologiskt Potatismjöl, redning till soppor, såser, grytor, fruktkräm etc.

Morötter – Morötter tillför både färg och sötma till såsen. De är krispiga och kontrasterar väl mot det möra köttet och den klibbiga såsen. Skär dem i tunna stavar för att lättare smälta samman med såsens smak.

Paprika (grön och röd) – Paprikor ger både färg och smak till rätten. De bidrar med en mild sötma och fräschör, vilket balanserar den tunga såsen. Grön och röd paprika ger dessutom en visuell attraktivitet till tangsuyuk.

En hög av morotötter, orange och saftig, redo att skivas eller rivas till matlagning.
Två högar med röd och grön paprika, krispiga och söta, fylld med C-vitamin och ofta använd i sallader och stekar.

Ananas – Ananas är kärnan i den sötsura smaken och ger en exotisk sötma och syrlighet. Det kompletterar såsen perfekt och ger en saftig kontrast till köttet. Använd färsk eller konserverad ananas efter smak och tillgänglighet.

Vitlök – Vitlök tillför en fyllig och aromatisk smak till såsen. Den kompletterar sötman och ger en djupare dimension till rätten. Använd pressad eller hackad vitlök för maximal smak.

En vit skål med ananasbitar, söta och saftiga med en gul gyllene färg, perfekt till efterätter eller matlagning.
En skål med vitlöksklyftor, små och vita med en stark arom, redo att krossas och tillsättas i matlagning.

Vinäger – Vinäger är nyckeln till såsens syrliga smak och balanserar sötman. Använd risvinäger för en mildare syra, men äppelcidervinäger fungerar också bra. Vinägern gör att såsen känns lättare och friskare.

Socker – Socker är grundläggande för att skapa den sötma som kännetecknar såsen. Det balanserar vinägerns syrlighet och ger en fyllig söt smak. Justera mängden efter egen smak för att hitta rätt balans.

Sojasås – Sojasås ger umami och en mörk färg till såsen. Dess saltighet förstärker de andra smakerna och tillför djup. Välj en lätt sojasås om du vill ha en mildare smak.

En flaska av Koreansk brunt risvinäger, med en mjuk karaktär, användas i ris, pickla grönsaker eller ha i marinader.
En bild på vitt socker, i bitar och granulerat, klart och redo att användas för att balansera smaker i olika rätter.
En flaska av Koreansk sojasås, fin och rund smak av umami, till wok och bräserade rätter även som dippsås.

Du kan hitta flera av produkterna som behövs för detta recept hos Drakfrukt, Hemköp och Mathem!

Läs mer om Boba Tea här.

Tangsuyuk Recept

Tangsuyuk (Koreansk friterad fläsk med sötsur sås)

Recipe by Boba Tea Sverige
Course: HuvudrättCuisine: KoreanskDifficulty: Medel
Serveringar

4

portioner
Förberedelse

20

minutes
Tillagning

30

minutes
Kalorier

450

kcal
Tid

50

minutes

Tangsuyuk är den perfekta rätten för dig som älskar kombinationen av sött och surt tillsammans med krispigt kött. Med enkla ingredienser och några smarta knep kan du återskapa den autentiska smaken hemma. Detta koreanska friterade fläsk, täckt i en smakrik sötsur sås, kommer garanterat att imponera på både familj och vänner!

Tillagningsläge

Behåll skärmen på

Ingredienser

  • 400 g Fläskkött (fläskfilé eller fläskkarré)

  • 1 dl Potatismjöl

  • 1 st Morötter, liten (ca 50 g)

  • 1 st Grön paprika

  • 1 st Röd paprika

  • 100 g Ananas (färsk eller konserverad)

  • 2 st Vitlök (hackad)

  • 3 msk Vinäger (risvinäger eller äppelcidervinäger)

  • 4 msk Socker

  • 2 msk Sojasås

  • 500 ml Matolja (till fritering) (eller tillräckligt för att täcka köttet vid fritering)

Instruktioner

  • Förbered fläsket
    Skär fläsket i tunna strimlor och marinera med en nypa salt och peppar. Täck sedan med potatismjöl och låt det vila i några minuter.
  • Fritera köttet
    Hetta upp olja i en stekpanna. Fritera fläsket tills det blir gyllenbrunt och krispigt. Låt det rinna av på hushållspapper för att ta bort överflödig olja.
  • Förbered grönsakerna
    Skär morötter, paprika och ananas i små bitar. Förväll morötterna snabbt för att göra dem mjuka men ändå krispiga.
  • Gör sötsur sås
    Blanda vinäger, socker och sojasås i en liten kastrull. Tillsätt grönsaker och ananas och låt sjuda tills såsen tjocknar. Smaka av och justera syra och sötma efter smak.
  • Blanda samman
    Tillsätt det friterade köttet i såsen och rör om snabbt så att köttet täcks jämnt. Servera direkt för att bevara krispigheten.

Tips för att Lyckas med Tangsuyuk

  • Dubbelpanering: För att få köttet extra krispigt, doppa det i potatismjöl, fritera lätt och sedan doppa det en gång till innan en sista fritering.
  • Såstjocklek: Om såsen känns för tunn, tillsätt en skvätt potatismjöl löst i vatten. Detta gör att såsen får en perfekt klibbig konsistens.
  • Använd rätt olja: Använd en neutral olja, som rapsolja, för att fritera för att inte påverka smaken av köttet.

Vanliga Frågor

Vad serverar jag tangsuyuk med?

Tangsuyuk serveras oftast med ångat ris och kan kompletteras med en enkel sallad för att balansera den fylliga smaken.

Kan jag använda annat kött än fläsk?

Absolut! Du kan använda nötkött eller kyckling som ett alternativ om du föredrar det.

Hur länge håller tangsuyuk i kylskåpet?

Det bästa är att äta tangsuyuk direkt, men den kan förvaras i kylskåp i upp till två dagar. Värm försiktigt i en stekpanna för att återställa krispigheten.


Asiatiska livsmedelsbutiker i Sverige

Bobatea.se har samlat alla Sveriges asiatiska livsmedelsbutiker på samma sida, vilket underlättar ditt sökande på produkter från det asiatiska köket! Tryck på knappen nedan för att komma till den staden som du vill hitta asiatiska varor!


Boba Tea-guiden

Boba Tea-guiden visar dig alla nordens caféer som erbjuder Boba Tea i sitt sortiment. Följ gärna denna guide för att hitta just ditt favoritställe! Guiden innehåller en kort beskrivning, platsbeskrivning, länk till sociala media!


Tips och feedback

Vi på Bobatea.se vill jättegärna veta hur det gick för dig att tillaga ditt egna boba tea efter våra enkla boba tea recept samt recept på asiatisk dryck, asiatisk mat och asiatisk snacks! Kommentera gärna detta inlägg eller på vår instagram & facebook för att ge oss tips och feedback, tack på förhand! Följ våra sociala kanaler för att vara uppdaterade kring boba tea i Sverige och hjälp oss att få boba tea att växa! Boba Tea Sverige har som mål att sprida kunskap om boba tea, boba-shops och boba tea kulturen i Sverige för att trenden ska stanna kvar!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen