Värmande för magen en enkel och lätt hemlagad klibbiga risbollar dessertsoppa är bra för alla kalla dagar! Detta Tang Yuan sopprecept har svart sesamfyllning (芝麻湯圓) och serveras med söt ingefärssoppa.
Vad är Tang Yuan?
Tang yuan bokstavligen översatt soppbollar. Det är en kinesisk dessert som är gjord av malet rismjöl med vatten som skapar en klibbig smet sedan formas till bollar och kokas i vatten. Sedan serveras den med sött sockervatten. Vissa har fyllningar och andra inte. Med massor av olika typer av kombinationer.
När äter man Tang Yuan?
Traditionellt, i Månfestivalen under Yuan Xiao (元宵), Winter Solstice Festival (冬至), kinesiska nyåret och familjeåterföreningar.
Människor gillar att göra klibbiga risbollar i söt soppa eftersom det är en symbol för att familjen samlas och omfamnar varandra.
Vilka ingredienser används?
Till fyllningarna gillar de flesta att använda svart sesam, jordnötter eller söt röd bönpasta. Vissa till och med fyllda med socker eller choklad.
I det här hemlagade receptet för Tang Yuan soppa användes det svart sesamfyllning. Dessutom brukar det tillsättas lite ingefära för att göra sockervatten vilket ger mer smak åt sirapen. Vill du ha någon dryck till denna efterrätt är Bubble Tea passande, läs mer om Boba Tea här.
Du kan hitta flera av produkterna som behövs för detta recept hos Drakfrukt, Hemköp och Mathem!
Tips för att tillaga Tang Yuan
- Förbered den svarta sesamfyllningen dagen innan.
- Tvätta och skölj svarta sesamfrön några gånger för att ta bort damm och orenheter. Sätt sedan på låg värme för att steka sesamfrön i pannan. Syftet med detta är att torka sesamfrön och doften av sesamfrön kommer också ut. Stek dem inte för mycket när de är torra är det tillräckligt.
- Efter det, hacka de svarta sesamfröna tills det är fint. Tillsätt socker och osaltat smör tills den är slät.
- Använd osaltat smör är mycket viktigt.
- Lägg den svarta sesamfyllningen i frysen i 5-10 minuter innan den rullar som en boll. På så sätt är det lättare att forma en boll.
- Lägg dem sedan på en plåt och frys dem över natten. Du kan spara vissa fyllningar behöver inte använda allt.
- Du kan göra tang yuan när du vill eftersom den svarta sesamfyllningen kan lagras ett tag i frysen.
- Tillsätt 2 tsk vatten långsamt i klibbig rismjölsdeg om den är för torr.
- Om degen är för torr, doppa lite vatten på handen och rulla degen.
- Tänk på att inte göra degen för tunn eftersom de kan spricka när de kokas.
- När vattnet kokar, tillsätt Tang Yuan och låt det koka tills de flyter på vattenytan. Det är ett tecken för att veta om de är klara.
- Om du gör glutinösa risbollar för stora tar det lite längre tid att koka dem.
Tang Yuan (Klibbiga risbollar) Med Svart Sesamfyllning Recept
Asiatiska livsmedelsbutiker i Sverige
Bobatea.se har samlat alla Sveriges asiatiska livsmedelsbutiker på samma sida, vilket underlättar ditt sökande på produkter från det asiatiska köket! Tryck på knappen nedan för att komma till den staden som du vill hitta asiatiska varor!
Boba Tea-guiden
Boba Tea-guiden visar dig alla nordens caféer som erbjuder Boba Tea i sitt sortiment. Följ gärna denna guide för att hitta just ditt favoritställe! Guiden innehåller en kort beskrivning, platsbeskrivning, länk till sociala media!
Tips och feedback
Vi på Bobatea.se vill jättegärna veta hur det gick för dig att tillaga ditt egna boba tea efter våra enkla boba tea recept samt recept på asiatisk dryck, asiatisk mat och asiatisk snacks! Kommentera gärna detta inlägg eller på vår instagram & facebook för att ge oss tips och feedback, tack på förhand! Följ våra sociala kanaler för att vara uppdaterade kring boba tea i Sverige och hjälp oss att få boba tea att växa! Boba Tea Sverige har som mål att sprida kunskap om boba tea, boba-shops och boba tea kulturen i Sverige för att trenden ska stanna kvar!