Tang Yuan - Bild av shiyun Unsplash

Tang Yuan (Klibbiga Risbollar) Med Svart Sesamfyllning Recept

Värmande för magen en enkel och lätt hemlagad klibbiga risbollar dessertsoppa är bra för alla kalla dagar! Detta Tang Yuan sopprecept har svart sesamfyllning (芝麻湯圓) och serveras med söt ingefärssoppa.

Det här inlägget innehåller annonslänkar till produkter från en av våra annonsörer Hemköp.
Vi kan få ersättning när du klickar på länkar till dessa produkter.

Vad är Tang Yuan?

Tang yuan bokstavligen översatt soppbollar. Det är en kinesisk dessert som är gjord av malet rismjöl med vatten som skapar en klibbig smet sedan formas till bollar och kokas i vatten. Sedan serveras den med sött sockervatten. Vissa har fyllningar och andra inte. Med massor av olika typer av kombinationer.

När äter man Tang Yuan?

Traditionellt, i Månfestivalen under Yuan Xiao (元宵), Winter Solstice Festival (冬至), kinesiska nyåret och familjeåterföreningar.

Människor gillar att göra klibbiga risbollar i söt soppa eftersom det är en symbol för att familjen samlas och omfamnar varandra.

Vilka ingredienser används?

Till fyllningarna gillar de flesta att använda svart sesam, jordnötter eller söt röd bönpasta. Vissa till och med fyllda med socker eller choklad.

I det här hemlagade receptet för Tang Yuan soppa användes det svart sesamfyllning. Dessutom brukar det tillsättas lite ingefära för att göra sockervatten vilket ger mer smak åt sirapen. Vill du ha någon dryck till denna efterrätt är Bubble Tea passande, läs mer om Boba Tea här.

Du kan hitta flera av produkterna som behövs för detta recept hos Drakfrukt, Hemköp och Mathem!

Tips för att tillaga Tang Yuan

  • Förbered den svarta sesamfyllningen dagen innan.
  • Tvätta och skölj svarta sesamfrön några gånger för att ta bort damm och orenheter. Sätt sedan på låg värme för att steka sesamfrön i pannan. Syftet med detta är att torka sesamfrön och doften av sesamfrön kommer också ut. Stek dem inte för mycket när de är torra är det tillräckligt.
  • Efter det, hacka de svarta sesamfröna tills det är fint. Tillsätt socker och osaltat smör tills den är slät.
  • Använd osaltat smör är mycket viktigt.
  • Lägg den svarta sesamfyllningen i frysen i 5-10 minuter innan den rullar som en boll. På så sätt är det lättare att forma en boll.
  • Lägg dem sedan på en plåt och frys dem över natten. Du kan spara vissa fyllningar behöver inte använda allt.
  • Du kan göra tang yuan när du vill eftersom den svarta sesamfyllningen kan lagras ett tag i frysen.
  • Tillsätt 2 tsk vatten långsamt i klibbig rismjölsdeg om den är för torr.
  • Om degen är för torr, doppa lite vatten på handen och rulla degen.
  • Tänk på att inte göra degen för tunn eftersom de kan spricka när de kokas.
  • När vattnet kokar, tillsätt Tang Yuan och låt det koka tills de flyter på vattenytan. Det är ett tecken för att veta om de är klara.
  • Om du gör glutinösa risbollar för stora tar det lite längre tid att koka dem.

Tang Yuan (Klibbiga risbollar) Med Svart Sesamfyllning Recept

Tang Yuan Med Svart Sesamfyllning Recept

Recipe by Boba Tea Sverige
Course: DessertCuisine: KinaDifficulty: Enkel
Portion

10

portioner
Förberedelsetid

15

minutes
Tillagningstid

15

minutes
kalorier

254

kcal
Totaltid

30

minutes

Värmande för magen, en enkel och lätt hemlagad klibbiga risbollar dessertsoppa är bra för alla kalla dagar! Detta Tang Yuan i soppa recept med svart sesamfyllning (芝麻湯圓) och serveras med ingefärssockersoppa.

Tillagningsläge

Behåll skärmen på

Ingredienser

  • Fyllning
  • 1/2 kopp Svarta sesamfrön

  • 1/2 kopp Socker

  • 1/2 kopp Osaltat smör

  • Deg
  • 1 kopp Klibbigt rismjöl

  • 1/2 kopp Varmvatten

  • Soppa
  • 2 kopp Vatten

  • 1/2 kopp Farinsocker / Brunt socker

  • 4 skivor Ingefära (skär de i strimlor)

Köksredskap

Instruktioner

  • Tvätta och skölj svarta sesamfrön några gånger för att ta bort damm och orenheter. Stek sedan dem i en panna på låg värme tills de har torkat.
  • Efter det lägger du de svarta sesamfröna i en blandare. Mixa tills den är slät och fin. Tillsätt sedan socker och mixa med de svarta sesamfröna. Tillsätt sedan osaltat smör och mixa tills det väl inkorporerade.
  • Lägg sedan den svarta sesampastafyllningen i frysen i 5-10 minuter, så att de blir lite hårdare och lätta att rulla. Rulla dem sedan till små bollar. Och frys in de svarta sesambollarna över natten. (Du kan rulla dem till bollar och spara dem. Du behöver inte använda allt på en gång.)
  • I en skål/bunke, tillsätt klibbigt rismjöl och varmt vatten. Blanda de tillsammans och knåda till en deg. (Om det är för torrt, tillsätt 2 tsk vatten, lite i taget. Du kan dubbla mjöldegsreceptet om du vill använda alla svarta sesambollar på en gång.)
  • Dela degen i små likastora bitar.
  • Platta ut degen till en cirkelform. Försök att göra sidan tunnare, men mitten tjockare. Lägg den frysta svarta sesambollen i mitten av degen. Stäng sedan av och rulla till en boll. (Om degen är för torr, doppa lite vatten på handen och rulla degen.)
  • Koka upp vatten i en kastrull, vänta tills vattnet kokar. Tillsätt Tang Yuan i vattnet och låt det koka tills de flyter på vattenytan. När de flyter är det ett bra tecken för att de är klara.
  • Under tiden, i en annan gryta, häll vatten, farinsocker och ingefära. Låt det koka i 5-10 minuter.
  • När Tang Yuan är klar plavera i en skål sedan häll sockervattnet över och servera.

Anteckningar

  • Tang Yuan kan frysas ner. De kan hålla i några månader i frysen.
  • Tina inte de före tillagning. Koka upp vatten i en kastrull och vänta tills det kokar, lägg sedan ner de frysta Tang Yuan. Låt det koka tills de flyter på vattenytan.

Asiatiska livsmedelsbutiker i Sverige

Bobatea.se har samlat alla Sveriges asiatiska livsmedelsbutiker på samma sida, vilket underlättar ditt sökande på produkter från det asiatiska köket! Tryck på knappen nedan för att komma till den staden som du vill hitta asiatiska varor!


Boba Tea-guiden

Boba Tea-guiden visar dig alla nordens caféer som erbjuder Boba Tea i sitt sortiment. Följ gärna denna guide för att hitta just ditt favoritställe! Guiden innehåller en kort beskrivning, platsbeskrivning, länk till sociala media!


Tips och feedback

Vi på Bobatea.se vill jättegärna veta hur det gick för dig att tillaga ditt egna boba tea efter våra enkla boba tea recept samt recept på asiatisk dryck, asiatisk mat och asiatisk snacks! Kommentera gärna detta inlägg eller på vår instagram & facebook för att ge oss tips och feedback, tack på förhand! Följ våra sociala kanaler för att vara uppdaterade kring boba tea i Sverige och hjälp oss att få boba tea att växa! Boba Tea Sverige har som mål att sprida kunskap om boba tea, boba-shops och boba tea kulturen i Sverige för att trenden ska stanna kvar!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen